Kaljaasi Olgan historia

Elettiin vuotta 1885, kun ruotsinkielisellä Pyhtäällä varustamo Stråkon omistajiin kuuluva Herra A.B. Frondén silmäili tyytyväisenä alusta, jota oltiin parhaillaan viimeistelemässä luovutuskuntoon. Seuraavaksi päiväksi sovitun vesillelaskun yhteydessä alus saisi nimekseen Olga ja se totta vieköön sopi tämän sulavalinjaisen kaunottaren nimeksi. Vaikka Olga oli tuohon aikaan yleinen laivan nimi, niin tässä Olgassa oli jotain poikkeuksellista.

Vuosisadan alusta ainakin vuoteen 1921 Olgan pääisännäksi on merkitty Gustav Fredrik Johansson Porvoosta. 1922 Olga pysyy Porvoossa, mutta retarinaan nyt Oskar Karlsson.Vuonna 1924 Suomen kauppalaivaston rekisteriin on omistajaksi merkitty aina vuoteen 1934 asti Emil Nordström niinikään Porvoosta. Myöhemmin 30-luvulla västanfjärdiläinen laivuri Albin Röblom rahtasi mm. kalkkikiveä, puutavaraa ja sokerijuurikkaita omistukseensa siirtyneellä jahdilla. Mittakirjan mukaan jossain vaiheessa alus muutettiin ”motorjaktiksi” eli leimallisemmin konevoimalla kulkevaksi kaljaasiksi.

Meren pohjassaHeti sodan päättymisen jälkeen, kun muualla maailmassa vielä sotatoimet jatkuivat määräsi Neuvostoliitto puiset kaljaasit valtion pakko-ottoihin. Venäläiset halusivat puulauksia sotilaskuljetuksiin Viroon miinavaaran vuoksi. Olgaa ei haluttu antaa naapurimaan haltuun, vaan alus päätettiin ennemmin upottaa meren pohjaan pakko-ottovaaran ajaksi. Vuonna 1968 hankki kemiöläinen Harry Åhlfors Olgan huviveneekseen. 11 vuotta myöhemmin Seppo Rantala osti Olgan Uuteenkaupunkiin.Kunnostus alkaaRantalan omistuksessa rapistumisen ja vuotojen rasittama alus päällystettiin lasikuitulaminaatilla ja takila purettiin vuonna 1985. Alus oli sadan vuoden iästään huolimatta ryhdissään ja sen ulkoinen olemus säilytettiinkin ennallaan. Joulukuussa 1999 Olga siirtyi Wanha Uki nimisen osakeyhtiön omistukseen. Samalla ryhdyttiin toimenpiteisiin, jotta Olgasta saataisi taas merikelpoinen ja se edellytti mm. pääkoneen uusimista ja uudeelleen takilointia. Työ valmistui syksyllä 2000 ja lopputulos on varmasti hyvin lähellä alkuperäistä.TänäänNyt yli 120 vuotias kaljaasi Olga on loistavassa kunnossa. Jokainen sillä purjehtinut saa lähtemättömän muiston, jonka voi vain itse kokea. Lähde ryhmäsi kanssa kokemaan aito wanhanajan purjealus ja meriristeily.


Olgalla voit osallistua halutessasi itse purjehtimisee osaavan miehistön kanssa. Kannen alla nautit maittavan aterian salongissa ystävien seurassa, loikoilet ja kuuntelet purjelaivan hiljaisia ääniä aluksen tervantuoksuisissa oleskelutiloissa tai raikkaan meri-ilman vastineeksi hikoilet Olgan puukiukaan löylyissä.
Historia
Hintaesimerkit
Menu
Kesäristeilyt
Rapuristeilyt

Lataa aikataulu

Site

Etusivu
Risteilyt
Kalastus
Tapahtumat
Levi
Unique
Majoitus
Referenssit
Yhteys